Begin 2015 werd het Platform Onderwijs2032 in het leven geroepen (inmiddels bekend als Curriculum.nu) met als hoofdtaak een advies uit te brengen over welke kennis en vaardigheden essentieel zijn voor leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs om in de toekomst optimaal voorbereid te zijn op de arbeidsmarkt. Deze conclusies dienen gevormd te worden op basis van een breed maatschappelijk debat.
Het eindrapport, dat begin 2016 verscheen, geeft een goed onderbouwd beeld hoe het onderwijs er in 2032 uit moet gaan zien. Dit brengt echter de nodige uitdagingen voor ICT met zich mee. Welke stappen kun je nu al nemen om optimaal voorbereid te zijn op de toekomst?
Onderwijs 2020: waar staan we nu?
Om de impact in kaart te brengen is het noodzakelijk eerst de huidige situatie te beoordelen. Uit een onderzoek van Kennisnet uit 2017 blijkt dat 75% van scholen in het primair en voortgezet onderwijs slechts gebruik maakt van 6 à 7 ICT-toepassingen tijdens het lesgeven en 25% komt zelfs niet verder dan 1 of 2. In een wereld die met de dag digitaler wordt, is dit cijfer te laag en het Platform Onderwijs2032 vindt dan ook dat ‘leerlingen de kansen van de digitale wereld volop moeten leren benutten. Tegelijkertijd moeten ze zich bewust zijn van de gevolgen van hun mediagedrag. Problemen kunnen oplossen in een omgeving waarin technologie overal aanwezig is, is een essentiële vaardigheid voor succesvolle deelname aan de arbeidsmarkt.’
Een aandachtspunt is dat, hoewel de meeste scholen ICT hoog op de agenda hebben staan, blijkt dat er in de praktijk slechts beperkte structurele aandacht bestaat voor digitale vaardigheden. Het Platform merkt op ‘dat werken en leren in de digitale wereld en met nieuwe technologieën tot de kern van toekomstgericht onderwijs behoren’.
Toekomstgericht onderwijs: ‘Computational Thinking’
Een belangrijke maatstaf om te beoordelen of een leerling klaar is voor de arbeidsmarkt is te beoordelen hoe het staat met ‘computational thinking’: het begrijpen hoe technologie werkt. De technologische ontwikkelingen, zoals robotisering of AI, dienen erkend en begrepen te worden door leerlingen en het Platform ‘vindt het belangrijk dat leerlingen leren de essentie van computertechnologie te begrijpen en computers kunnen inzetten om een probleem op te lossen.’
Dit roept echter de vraag op of docenten zelf wel klaar zijn om dit begrip op leerlingen over te brengen aangezien dit de nodige technische kennis vereist. Hierin kan ICT een belangrijke schakel vervullen, door middel van de ervaring in het werken met ingewikkelde systemen en het begrip omtrent de denkprocessen die hierbij aansluiten. Het bestuur van veel scholen zullen in de nabije toekomst meer van deze expertise gebruik moeten gaan maken om klaar te zijn voor het onderwijs in 2032.
Toekomstgericht onderwijs: is de ICT-infrastructuur op peil?
Om optimaal voorbereid te zijn voor de toekomst is het van belang om de missie en de visie van de school af te zetten tegen de huidige ICT-infrastructuur. Is deze helemaal klaar voor de plannen van de directie of moeten er nog verschillende upgrades uitgevoerd worden om op het gewenste niveau te komen? Een handige checklist voorzien door Kennisnet en de PO-Raad om dit te beoordelen:
- Inventariseer de digitale leermiddelen en toepassingen
- Voldoen de server en OS?
- Inventariseer de devices en hun OS binnen het gehele bestuur (desktops, laptops, tablets, Chromebooks,smartphones, digiborden, beamers etc.)
- Inventariseer de vaste en draadloze netwerken en internetverbinding.
- Maak een overzicht van tussentijdse oplossingen die structureel ingebed moeten worden om storingen voor te zijn en kwaliteitsborging/onderhoud (beter) mogelijk te maken
- Beheer en onderhoud in kaart brengen
- Inventariseer de maatregelen rondom gegevensbeheer, privacy en beveiliging
Het uitvoerig nalopen van deze items zal de organisatie in de toekomst veel problemen besparen. Dankzij deze pro-actieve houding kan ook de ICT-afdeling effectiever te werk gaan zonder ad-hoc beslissingen te hoeven maken die nadelige gevolgen kunnen hebben.
Bron: klasvanmorgen.benq.com
Wil je graag meer informatie?
Dan kan je ons bereiken via +31(0)78 – 68 11 420 of mail naar info@epatra.eu
Geselecteerd nieuws
Onderwijs 2032: welke rol heeft ICT?
Overig nieuws
Volg ons via twitter @EPATRA voor het laatste nieuws
PORTAL VAN EPATRA
Ervaar het gemak van ons Portal
Het Epatra webportal is veel meer dan een ‘gewone webshop’. Het bevat o.a. de volgende onderdelen:
- Belangrijke informatie in één overzicht
- Specificaties, productsheets en foto’s van alle artikelen
- Direct inzicht in alle actuele voorraden en verwachte levertijden
- Ontvang offertes online en voer bestellingen zelf in
- Melden en afhandelen van een storing, defect, retour of missend artikel
Lees meer over ons portal // Lees meer over onze andere diensten